Dva miliona evra iz EU za bolju politiku zapošljavanja u Srbiji

Bez autora
Sep 30 2012

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić rekao je da domaću strategiju zapošljavanja treba usaglasiti sa evropskim standardima, uzimajući u obzir specifičnosti Srbije. EU je pokrenula dvogodišnji tvining projekat, vredan dva miliona evra, koji bi politiku zapošljavanja u Srbiji trebalo da učini efikasnijom. U okviru tog projekta eksperti iz Francuske, Rumunije i Švedske će pružati pomoć kolegama iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) radi unapređenja znanja i sposobnosti. U Srbiji ima više od 700.000 nezaposlenih i taj broj procentualno je među najvećim u Evropi. Posebnu pažnju treba posvetiti zapošljavanju mladih, žena koje teže dolaze do radnog mesta, ljudima starosti između 50 i 60 godina koji su u procesu privatizacije ostali bez posla, kao i socijalnom preduzetništvu. Vlada Srbije je opredeljena za to da do kraja godine zaustavi negativan trend pada zaposlenosti i standarda građana.

Dva miliona evra iz EU za bolju politiku zapošljavanja u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić rekao je da domaću strategiju zapošljavanja treba usaglasiti sa evropskim standardima, uzimajući u obzir specifičnosti Srbije.

Krkobabić je na konferenciji “Priprema institucija tržišta rada Republike Srbije za Evropsku strategiju zapošljavanja”, koju su u Palati Srbije organizovali Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Delegacija Evropske unije u Srbiji, istakao da je EU pokrenula dvogodišnji tvining projekat, vredan dva miliona evra, koji bi politiku zapošljavanja u Srbiji trebalo da učini efikasnijom.

On je naveo da će u okviru tog projekta eksperti iz Francuske, Rumunije i Švedske pružati pomoć kolegama iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) radi unapređenja znanja i sposobnosti.

Potpredsednik Vlade je istakao da u Srbiji ima više od 700.000 nezaposlenih i da je taj broj procentualno među najvećim u Evropi.

Krkobabić je saopštio da posebnu pažnju treba posvetiti zapošljavanju mladih, žena koje teže dolaze do radnog mesta, ljudima starosti između 50 i 60 godina koji su u procesu privatizacije ostali bez posla, kao i socijalnom preduzetništvu.

Takođe, on je naglasio da je Vlada Srbije opredeljena za to da do kraja godine zaustavi negativan trend pada zaposlenosti i standarda građana i izrazio očekivanje da će u narednoj godini biti pokrenut izvestan broj projekata koji će tražiti novu radnu snagu, poput koridora, obilaznice oko Beograda, izgradnje termoelektrane Obrenovac i hidroelektrane Morava.

Postoji i kineski projekat izgradnje termoelektrane Kostolac. Na pomolu je i jedan veliki projekat, za koji je Kina pokazala interesovanje, reč je o izgradnji reverzibilne hidroelektrane u Đerdapu, dodao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, određeni broj ljudi biće angažovan i u poljoprivredi u koju će biti uložena znatna sredstva, dok će kroz socijalno preduzetništvo biti zaposleno nekoliko hiljada socijalno ugroženih i osoba sa invaliditetom.

Direktor NSZ Dejan Jovanović naveo je da je na evidenciji te službe 750.000 ljudi, pri čemu je stopa nezaposlenosti u Srbiji oko 25 posto. To je sličan nivo kao i prošle godine u isto vreme, napomenuo je Jovanović i istakao da je novo zapošljavanje moguće kroz aktivne mere i privlačenje investicija.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins naglasio je da kreatori politike, kako evropski, tako i nacionalni, moraju da podstiču otvaranje novih radnih mesta, i to putem niza mera kao što su smanjenje poreza, subvencije i drugo.

On je saopštio da je projekat koji je danas predstavljen donacija EU i da su slične projekte primenile i njene članice.

Cilj tvining projekta je da se politika zapošljavanja u Srbiji približi standardima EU, kroz prilagođavanje strategije i otvaranje novih radnih mesta, kroz obuku osoblja na lokalnom nivou i pružanje pomoći u usvajanju i primeni planova za zapošljavanje.

Martins je izrazio uverenje da će Srbija svakako naučiti mnogo iz iskustva Francuske, Švedske i, naročito, Rumunije u primeni aktivnih mera politike tržišta rada.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio je upozorio na to da je kontekst podsticanja zapošljavanja, s obzirom na ekonomsku krizu, izuzetno degradiran i da je generalno pitanje kako otvoriti nova radna mesta.

Govoreći o politici zapošljavanja u Francuskoj koja se znatno izmenila proteklih godina, Denio je kao bitan element te strategije naveo adaptiranje politike zapošljavanja realnom stanju.

On je izrazio uverenje da će Srbija moći da izvuče veliku korist od učešća u ovom generalnom projektu i uz prilagođavanje strategijama evropskih država, što će uticati i na poboljšanje uslova života građana.

Denio je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje predstavljanju ovog projekta, u kojem učestvuje i njegova zemlja.

Ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu naglasio je značaj stvaranja osnove politike zapošljavanja koja je prilagođena realnim okolnostima, kao i važnost učvršćivanja takve politike na lokalnom nivou.

On je napomenuo da Rumunija ima iskustva u ekonomskoj i socijalnoj tranziciji u okviru procesa integracija, te stoga može da pomogne Srbiji u usklađivanju sa evropskim strategijama.

Nadam se da će ovaj projekat doneti očekivane rezultate i približiti Srbiju EU, dodao je Banu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik